tiistai 26. elokuuta 2014

Nimettömän kasvisruoan salaisuus

Tänään lounasta ääntä kohti haarukoidessani pohdin Hyytiälän kasvisruokien Nimien Salaisuutta. Nähkääs, ruokalan seinälle tulostetussa ruokalistassa ei valitettavasti koskaan lue lainkaan, mitä kasvisruokaa on tarjolla. Joskus viimeisenä linjastossa kohtaamani kasvisruoan tunnistan helposti (esim. soijanakkikastike, sienikeitto, pinaattikeitto, pinaattiletut, kikhernepyörykät jne). Yllättävän usein kuitenkin kuulen ystävieni toistelevan ajatusta, joka itsellänikin pyörii päässä: "Mitä tämä on?"

Syy siihen, miksi ajatus pälkähti mieleeni juuri tänään, on tässä:

Kuvassa näkyvät kaikki annokseni kolme tofunpalasta.

Ruoka, jota kasvissyöjille (eilisen kasvis-lohiwokki-ilman-lohta:ksi nimeämäni ruoan lisäksi) tänään tarjottiin, ei muistuttanut mitään tuntemaani ruokaa. Tunnistin makuina vanhan tutun kasvisliemikuution, jauhot sekä häivähdyksen juustoa. Tähän kastikkeeseen oli lisätty kesäkurpitsaa, paprikaa ja paloja pehmeää, maustamatonta tofua.

Ah, tofu. Tuo laitosruokaloiden väärinymmärtämä, väärinkäyttämä ja väärinkohtelema herkku.

Olen vakavasti sitä mieltä, että jokaiselle Suomen Keittäjälle tulisi järjestää Tofukoulutus. Siinä opetettaisiin ainakin seuraavat asiat:

- Pehmeä tofu sopii wokkeja/kastikkeita paremmin vaikkapa jälkiruokiin tai leivontaan.
- Tofu kannattaa paloitella.
- Tofu kuuluu maustaa, mieluiten marinoida.
- Tofu kannattaa paistaa, mieluiten kovalla lämmöllä öljyssä pannulla.
- Tofua voi laittaa ihan yhtä paljon / annos kuin lihaakin.

Minusta on hauskaa, että ruoalla on nimi. Mielestäni on myös epäoikeudenmukaista, ettei kasvisruokia nimetä Hyytiälässä. Siispä koitin nimetä tämänpäiväisen ruoan.

Päätin lähteä liikkeelle ottamalla mallia liharuokien nimeämisestä. Usein niiden nimessä esiintyy jokin erityispiirre + pääraaka-aine (proteiini). Erityispiirre voi olla jokin vallitseva raaka-aine tai vaikkapa jokin paikka, jonka ruokaperinnettä ateria yrittää jäljitellä.

Esim.

Italialaiset lihapullat

Thaimaalainen naudanlihawokki

Tomaattinen jauhelihalasagne

Kermainen kanakastike

Ymmärtänette, mitä tarkoitan. Tällä periaatteella siis nimesin tämän päivän ruoan. En kuitenkaan valitettavasti voinut pitää tofua aterian pääproteiinina, sillä sitä joutui kalastelemaan tarjoiluastiasta. Jos kanakastikkeessa olisi kanaa yhtä vähän kuin kyseisessä ruoassa tofua, ei kukaan pitäisi sitä kanakastikkeena. Ruoan nimeksi tuli siis:

Jauhoinen juustokastike tofulla ja kasviksilla.

Kiitos!

Kuvassa Hyytiälän kasvisruoka-asiantuntija.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti